Adres: ul. Nowina 20, 62-023 Robakowo   Telefon: 602 283 154603 928 217

Jesteś tutaj: O Sunlite

O Sunlite

Ziemniaki

Dowody naukowe potwierdzające niską kaloryczność ziemniaków SunLite®

Oficjalne oświadczenie dotyczące „lekkich” ziemniaków:

Ziemniaki mają różną wartość energetyczną w zależności od odmiany i warunków uprawy. Oświadczenie, że produkt ma zmniejszoną wartość energetyczną, może być uznane za ważne tylko wówczas, gdy rzeczywista wartość energetyczna produktu jest o przynajmniej 30% niższa od przeciętnej wartości energetycznej kategorii, do której dany produkt się zalicza. Przeciętna wartość kaloryczna świeżo gotowanych ziemniaków wynosi 83 kcal/100 g, co oznacza, że norma dla wartości kalorycznej ziemniaków SunLite® wynosi 58 lub mniej kcal/100 g.

Koncepcja SunLite® odnosi się do oświadczenia żywieniowego uwzględniającego poniższe podstawowe kryteria:
•  Treść nie może wprowadzać w błąd,
•  treść musi być zgodna z ogólnie przyjętymi zasadami żywieniowymi i zdrowotnymi,
•  produkty muszą przyczyniać się do zdrowego odżywiania się populacji w ogóle,
•  produkty muszą posiadać etykietę informującą o wszystkich składnikach odżywczych.
Ziemniaki SunLite® spełniają powyższe kryteria, a zatem mogą być wprowadzone do sprzedaży na podstawie oficjalnie zatwierdzonego oświadczenia, wskazującego ich niższą wartość kaloryczną w porównaniu z przeciętną wartością charakterystyczną dla kategorii produktów, do jakiej należą ziemniaki.

Podstawy naukowe:

Próbki partii, które prawdopodobnie spełnią wymogi specyfikacji SunLite®, badane są w certyfikowanym laboratorium z zastosowaniem 6 oficjalnych protokołów (zob. tabela). Substancje odżywcze, które składają się na wartość kaloryczną (kcal) to białko, (obecne) węglowodany, błonnik i tłuszcz. Zatem jeśli zawartość jest wyrażona w g/100 g produktu:
kcal (/100 g) = (4 x białko) +
(4 x obecne węglowodany) +
(9 x tłuszcz) + (1,5 x błonnik)

Jakość badań i gwarancja HZPC
Formuła SunLite®  zapewnia wysoką jakość ziemniaków i potwierdzoną naukowo obniżoną wartość kaloryczną. Dlatego też wytyczne dotyczące uprawy, a także badania jakości są nieodzownym elementem koncepcji SunLite®.
•  Uprawa w odpowiedniej glebie i w odpowiednich warunkach.
•  Przestrzeganie określonych warunków uprawy i stosowanie szczegółowych
instrukcji.
•  W ostatniej fazie uprawy (przed niszczeniem łętów) pobierane są próbki
w celu ustalenia optymalnego czasu zbiorów, aby uzyskać zamierzoną wartość
kaloryczną.
•  Czas zbiorów.
•  Ostateczne sprawdzenie wartości kalorycznej.

Wybór odpowiedniej odmiany jest kluczowy

Obecnie w ofercie HZPC Znajdują się trzy odmiany, które idealnie nadają się pod uprawę zgodnie z koncepcją SunLite®.
Oprócz znalezienia najlepszej odmiany ważny jest też wybór miejsca, w którym znajduje się wymagany typ gleby. Tak samo istotne dla spełnienia wymogów specyfikacji SunLite® jest odpowiednie nawodnienie i przestrzeganie zaleceń dotyczących nawożenia podłoża.